16 Kasım 2015 Pazartesi

Mimarlar İçin Büro İşleri Rehberi


·         Bir mimar müşterisinin isteklerini gerçekleştirmelidir.
·         Müşteriye diğer alanlar(elektrik,mekanik,harita ölçümü,statik vb.)ile ilgili uzmanları tavsiye etmek gerekebilir.
·         Projeye başlamadan önce arazi ölçümü gerekir.
·         Müşterinin kanunlara uygun hareket etmesini tavsiye etmek gerekir.(Özellikle iş ve işçi sağlığı konularında)
Müşterinin Projeyi Yönetmesi
Müşteri projenin gerekleri konusunda mimara yardımcı olmak zorundadır.Mimar projenin ihtiyaçlarını iyi bilmelidir.Proje taahhüdünün başarısı biraz da buna bağlıdır.
Arazi İncelemesi
Arazi incelemesi yapmak önemli bir aşamadır.Bu aşama neticesinde ilk eskizler ortaya çıkar.
Arazi Ölçümleri
Bu aşamada mimar arazi incelemesi yaparak müşterisine rapor hazırlamalıdır.Mimar harita mühendisinden ihtiyacı olan çizimleri istemelidir.Arazi ölçümlerinden elde edilen çizimler mimarın kendi çizimlerini hazırlaması için gereklidir.Mimar bu verileri kullanarak tasarım yapar.
Arazi ölçümlerinde harita mühendisinden istenen veriler şunlardır:
1.  İmar hakları
2.  Kot farkları,arazi sınırları
3.  Yol bağlantıları
4.  Çevresel doku
Harita Ölçümü Sırasında Mimarın Hazırlığı
1.  Arazi sınırlarını gösteren haritalar alınır.Arazinin havadan çekilmiş fotoğrafları temin edilir.
2.  Hukuk danışmanı ve müşteri ile arazi konusunda buluşmak gerekir.
3.  Arazide imar hakları,irtifaklar ve bitişik arazinin haklarını öğrenmek gerekir.
4.  Araziyi ziyaret etmeden önce hangi konuları inceleyeceğimizi kararlaştırmak  iyi olur.
Yerel Yönetimin İstekleri
1.  Toprağın taşıyıcı özelliği,arazinin sele maruz kalma durumu,arazinin tarihi ve altyapısı
2.  Arazi ile ilgili kanuni sınırlamaları bilmek gerekir.
Çevre yapılar
Yapının yapılacağı arazi çevresindeki binaların strüktürel sistemleri bilinmelidir.
Brifing Süreci
Mimar analizlerini ve incelemelerini müşterisi ile paylaşmalıdır.Bunun neticesinde tasarım süreci daha sağlıklı olur.Mimarın, elde ettiği verileri müşteri kendine göre tamamlar ve eklemeler yapar.Arazi incelemesinde elde edilen sonuçlar tasarım sürecinin çerçevesini oluşturur.
Uzman Önerme
Küçük projelerde mimarlar yapı maliyetleri,strüktürel hesaplar gibi konularla başedebilirler.Fakat projenin ölçeği büyüdükçe mimarlar uygun uzmanlardan destek almak zorundadır.Bu uzmanların seçimini müşteri kendi yapabilmelidir.Bu uzmanlar işleri ile ilgili taahhüt verebilmelidir.
Mühendislerin Hizmeti
Mühendisler toprağın taşıyıcı sistemini,strüktürel sistem tasarımını ve yaklaşık maliyetleri hesaplar.Müşteri,mühendisler ile belirli konularda uzlaşarak taahhüt alır,anlaşma yapar.
Metraj Uzmanı
Tasarım aşamasında hangi tasarımın kaça malolacağını bilmek müşteri açısından çok önemlidir.Bu maliyetlere göre malzeme seçimi de yapılabilir.
Malzeme Seçimi
Malzemeleri seçerken kanun,tüzük ve standartları kontrol etmek gerekir.Malzeme ile ilgili bilgi alırken resmi kurumlar veya özel şirketlerden yardım alınabilir.Daha önce yapılan projelerde kullanılan malzemeler ile alakalı diğer mimarların tecrübelerinden yararlanmak önemlidir.Bu konuda mimar çekingen kalmamalıdır.Malzeme seçimine müşteriyi dahil etmek gerekir.Bir mimar olarak müşteriye teknik ve estetik bilgi vermek uygun olur.
Malzeme Detayları
Kapı,pencere,banyo donanımları gibi konularda müşteriye yardımcı olmak,alternatifler konusunda bilgi vermek mimara olumlu katkı sağlar.Özellikle tecrübesiz işverenler bu gibi konularda yardıma muhtaçtır.
Tasarım Önerileri
İnsanlar mimari çizimleri anlamakta zorlanabilirler.Bu yüzden mimarların çizimlerini sadeleştirmeleri uygun olur.Tasarımı müşteriye sunmadan önce diğer alanlardan uzmanlarla görüşmek iyi olur.Tasarımı sunarken malzeme alternatiflerini de sunmak gerekebilir.Sunumda proje raporu hazırlamak faydalı olur.
Proje Taslağını Sunma
Tasarım müşteriye sunulduğu zaman proje raporu ve yaklaşık maliyetleri de hazırlanmalı ve müşteriye projelerle beraber sunum yapılmalıdır.Yapı maliyetlerini hesaplamak ek ücret gerektirir.
Not-1-
Müşteri ile anlaşma yapmadan önce mühendis seçiminin kesinleştirilmesi iyi olur.Müşterinin seçeceği mühendisler ile çalışılacaksa bu durumu fiyatlara yansıtmak gerekir.
Not-2-
Harita mühendisi ile yapılacak anlaşmalar başlangıçta yapılacak anlaşmayı etkileyecektir.Harita mühendisinin hangi hizmetleri vereceği anlaşmada belirtilmelidir.
Ek Ücretler
Müşteriyle anlaşma yapıldıktan sonra proje çizim aşamasında ek masraflar çıkabilir.Özellikle seyahat etme ve ek personel çalıştırma gibi nedenlerle bazı masraflar çıkabilir.Bu masrafları tahmin etmek için yapılacak işlerin listeleri hazırlanmalıdır.
İrtifaklar
Yandaki araziden geçen altyapı işlerinde arazi sahibi ile irtifak hakları noktasında anlaşmak gerekir.Şantiyeye erişim yolları gibi nedenlerle bitişik arsa sahipleriyle bazen sorunlar yaşanabiliyor.İşe başlamadan önce bitişik arsa sahibiyle anlaşmak gerekebilir.
Meslek Pratiği
Müşteri ilişkilerinin yürütülmesi mimarlık pratiğinin önemli bir unsurudur. Toplamda bir mimar, müşterisinin yararına çalışır. İşle ilgili uzmanlar önerir, şantiyecilik danışmanlığı yapar. Mimar,tavsiyelerinde tarafsız olmalıdır.Kanunlar mimarları işlerin yürütülmesinde ayrıcalıklı bir konumda görürler.Mimar işlerini titizlikle yürütmelidir.Mimarın ücreti yapı maliyetlerini de etkiler.Mimarın danışmanlığı ve uzmanlığı maliyetleri etkiler.
Şantiye Şefinin Hizmeti
Mimarın taahhüdü şantiyeyi periyodik incelemeyi gerektirebilir. Müşteri ve mimar isterse şantiyenin daimi incelemesi için şantiye şefi görevlendirir. Şantiye şefi müşteri tarafından tutulabilir.Şantiye şefinin sorumluluğu biraz ağırdır.Çünkü şantiye incelemesini düzenli yapmalı ve mimarı bilgilendirmelidir.Şantiye şefi yapı detayları,çizimleri ve metrajlar konularında uzman olmalıdır.
Şantiye şefi günlük şantiye defteri tutmalıdır. Bu defteri konu ile ilgili uzmanlara ulaştırarak onların işlerle ilgili detaylı bilgi sahibi olmasına yardımcı olmalıdır.(şantiyede çalışanların sayısı,hava durumu,şantiyeye gelenlere bilgi verme gibi konular)
Taahhüt Edilen Proje Çizimleri
Mimar tarafından onaylanan ve belediyeler tarafından tasdik edilen projeler şantiyeye getirildikten sonra proje üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.Onaylı projeler üzerinden veya mimarın onayladığı kopyalar üzerinden uygulama yapmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder