24 Kasım 2015 Salı

Engellilerin Kullanımına Uygun Tuvalet Tasarımı

1.Engelli tuvaleti erkek ve bayan tuvaletinden ayrı olmalıdır.Çünkü genç yaştaki engellilere tuvalette velileri yardımcı olur.
2.Tuvaletin kapısı dışarı açılmalıdır.Acil durumlarda kapının dışarıdan açılabilmesini sağlayan aksam bulunmalıdır.
3.Engelli tuvaletinin kapısı acil çıkış güzergahını engellememelidir.
4.Kapı tutamaçları güçsüz engellilerin kullanabileceği biçimde kolay işletilir olmalıdır.Kapının arkasındaki tutamaç sayesinde engelli yardım almadan kapıyı arkasından kapatabilir.
5.Zemin kaplaması kaymaz olmalıdır.Aynı zamanda zemin kaplaması temiz olmalıdır.Engellinin manevra yapabileceği bir alan olmalıdır.
6.Aksesuarlar ve borular engellinin manevra alanını kısıtlamamalıdır.
7.Zemin ve duvar kaplamaları kontrast renklerde olmalıdır.
8.Duvara monte edilen tutamaç vasıtasıyla engelli kendisini sandalyeden tuvaletin üzerine indirir.
9.Tutamaçlar duvara iyi bir şekilde monte edilmelidir.Çünkü bu tutamaçlar hareket kabiliyeti olmayan insanların ayakta durmasını sağlayan,onların kilosunu taşıyan düzeneklerdir.
10.Yana açilan tutamaçlar(hinged rail-drop down rail) özellikle zayıf durumdaki engelliler kendilerini tuvalet üzerinde hareket ettirebilmek için bu düzeneği kullanırlar.Bu tutamaç duvardaki tutamaçla aynı yükseklikte olmalıdır.Engelli iki tutamacı kullanıp kendini kaldırabilir.Bu tutamaç yardımıyla engelli kendini tekerlekli sandalye üzerinden wc'nin üzerine taşır.
11.Engelli kendini tekrar sandalye üzerine taşıdıktan sonra sifonu çeker.Bu nedenle sifon kolu bu bölümde yer alır.Sifon kolu minimum güçle çalışır olmalıdır.Çünkü bazı engelliler yeterli güce sahip olmayabilir.
12.Acil durum alarm kablosu yer almalıdır.Bu düzenek sayesinde sesli ve görsel uyarı mesajı gönderilir ve engelliye bir yardımcı istenir.Yanlış alarmı durduracak reset düğmesi de bulunmalıdır.
13.Engelli tuvalet kağıdına kolayca ulaşabilmelidir.
14.Tuvalet kapısı darbelere karşı koruyucu bir levha ile kaplı olmalıdır.
15.Engelli tuvalet üzerindeyken el yıkama ve kurutma eylemini yapabilmelidir.Sabunluk,musluk ve kağıt havluya klozet üzerinden kolayca erişebilmelidir.

1 yorum: