4 Mart 2015 Çarşamba

    Yapının cepheleri güneş altında nasıl görünür? Hangi renklerde ve farklı malzemelerle güneş altında nasıl bir etki yaratır? Bu etkinin sağlanması bazı mekanların güneş alan cephelerde olmasına bağlıdır.Tasarımda bu duruma dikkat edilir.Kuzey cephesinin etkisi güneye göre farklıdır.Bu etkiyi gözlemleyebilmek için gün içinde yapı sürekli izlenebilir ve belli aralıklarla cephelerin fotoğrafları çekilir.
    Yapının dış cephesinin dokusu havanın değişimi ile farklı karakterlere bürünebilir.Bunu sağlamak için malzemenin karakterini araştırmak gerekebilir.
    Özellikle taştan yapılan tarihi yapılarda taşın renginin gri olması hava değişimlerinde insan psikolojisi üzerine ciddi tesir eder.Çünkü hava kapandıkça gri renk siyaha yaklaşır.Siyaha bürünen cepheler ise gizemli bir etki yaratırlar.Fakat rengin beyaza yaklaşması ise canlı bir etki yapar ve insan ruhu üzerinde pozitif bir etki yapar.Bu durum yapı kütlesinin algısının zor olduğu,oransız yapılarda daha büyük bir problem yaratır.Malzeme mimari cümlenin sadece bir öğesidir.Fakat oran,parçalı kütleler,kolay kütle algısı ise mimari cümlenin belkide en önemli unsurlarıdır.Eğer bu unsurlar iyi sağlanmışsa malzeme kullanımındaki önemsemezlik bile belkide dikkati çekmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder