5 Haziran 2018 Salı

Mimarlıkta ışık olgusu

Aile Destek Merkezi Atölye Mekanı

Mimarlıkta ışık olgusu özellikle çağdaş mimaride yoğun kullanılan ve geleneksel kalıpların dışına çıkmayı arzulayan mimarların vazgeçemediği detaydır.Bu olgu mekanı deneyimleyen kişi üzerinde çarpıcı bir etki yapar.Yan resimde görülen detay aslında dışa çıkıntı yapan bir cumbanın iç mekan resmidir.Özellikle denizliğin de mermer olması bir ışık yansıması oluşturur.İç mekandaki sadelik dingin bir ortam sunar.

6 Mayıs 2018 Pazar

Mimarlığın Hissettirdikleri

Resimde görülen patika yol mimari anlamda göründüğünden daha fazla şey anlatır.Bu resim Alhamra'da çekilmiştir.Resim bütün duyularımıza hitap eder.Yaprakların koyu yeşil rengi,çiçeklerin rengarenk görünümü,ışığın dokusu,gölgelerin görüş alanını belirtmesi,yakındaki bir çeşmeden suyun sesinin gelmesi,taze otların kokusu,begonvillerin ve portakalların kokusu,kaldırımın deseni,gölge alanlar ile ışıklı alanlar arasındaki ısı farkı.
(Simon Unwin'in ''Analysing Architecture'' adlı kitabından alıntıdır.)

29 Nisan 2018 Pazar

Silvan Selahattin Eyyübi Cami

Işığın büyüsü ruhumuza işler.Yüreğimizde hissederiz.Kutsal mekanların tarihten süzülerek gelen bu mirası bizi şaşkına çevirir.

8 Mart 2018 Perşembe

Kesici bir alet olan baltanın biçimsel gelişimini ele aldığımızda ,ilk aşamalarda baltanın ucu fonksiyon gereği sivriltilmiştir. Daha sonraları ise bu fonksiyonel baltalar estetik bir biçim kazanmıştır.Mimarlığın gelişimi de buna benzer.Kare ve dikdörtgen mekanlar oldukça fonksiyonel ve bir araya geldiklerinde ölü alan bırakmazlar.Mimarlık bu fonksiyonel ilkeden ilerlemiş ve estetik bir değer kazanmıştır.
Her mimarın kendine göre oransal analizleri vardır.Bu analizler insanın ruhuna işler.Tasarım yaparken ruhumuz bu analizler ile bağ kurar.

15 Şubat 2018 Perşembe

Alvaro Siza Notları

1-Alvaro Siza tasarımlarında simetri içerisinde asimetriyi kullanır.Bu duruma gizli denge denir.Bu yöntem tasarıma bir nevi denge katar.Simetri aksından ayrılan parçalar arasında bir denge vardır.
2-Alvaro Siza tasarımlarında kütlesel anlamda ekleme-boşaltma yöntemini çokça kullanır.
3-Alvaro Siza'da içerikle bağlantılı form arayışı görüyoruz.

Mimari Projelendirme Sürecinin Başlangıç Safhası Ve Değer Kavramı

Tasarıma başlamadan önce müşteriyi iyi tanımak gerekir.Müşterinin hangi konulara değer verdiği anlaşılmalıdır.Örneğin ekonomiyi ana eksenine almış bir müşteri yapıda malzeme kullanımına kısıtlama getirebilir.Zaman konusunu önemseyen bir müşteri için ise basit bir şema ve kolay uygulanabilir yöntemler seçilmelidir.Bazı müşteriler kullanımı önemser.Fonksiyon üzerinde yoğun bir şekilde dururlar.Müşterinin hangi ideolojiye değer verdiği öğrenilmelidir.Çünkü bu husus tasarımın seyrini oldukça etkiler.Muhafazakar biri planlamada hassas olabilir veya Türk-İslam kültüründen gelen biri buna uygun cepheler isteyebilir.

3 Şubat 2018 Cumartesi

Tasarımın fonksiyonu sadece kullanışlı olup olmadığı ile ilgili olmamalıdır.Tasarımın büyüsü fonksiyon olarak gözönünde bulundurulmalıdır.(Shiro Kuromata)

16 Ocak 2018 Salı

Sanat ve Mimaride ''Context'' Kavramı

Context kısa anlamıyla sanat işini oluşturan bağlamdır.Context,anlamı oluşturan elemanları sağlar. Context:sanatçının tavrı,inanışları,ilgileri,değerleri,eğitimi,psikolojisi ile ilgilidir.Sanatçının  buluşları ve geliştirdiği detaylar da context'i etkiler.

3 Ocak 2018 Çarşamba


Ağadeve köyünde çekilen bu fotoğrafta
arka plandaki mezar taşları beyaz kar
örtüsünden yükselir.Farklı açılardaki
bu taşlar bir ahenk oluşturur.

Didim'de Apollon Tapınağı'nın yanında yer alan bu konut cephe anlayışındaki sadelik ve yapım yöntemlerindeki ustalık gibi özellikleriyle dikkatimi çekti.Cepheleri oldukça rafine duruyor diyebilirim.Cephede açık sarı rengin kullanılması,çatı saçağındaki silme gibi sade detaylar yapının üslübunu oldukça modern kılıyor.Bu tarz sadelikteki yapıları sevdiğimi ve ifadesini çarpıcı bulduğumu söyleyebilirim.